Wyjątkowa kuchnia i prawdziwy Sajgon, czyli jedziemy do WIETNAMU! Miejsca rozchodzą się jak świeże bułe... to znaczy banh mi! Nie czekaj - rezerwuj »
Jakub Golański Jakub Golański

Jakub Golański

Cześć! Jestem warszawiakiem zakochanym w swoim mieście, gdzie zawodowo zajmuję się pracą przewodnika. Kilka lat temu zdecydowałem się ruszyć dalej i pokazywać ludziom świat jako pilot wycieczek. Od urodzenia sporo podróżowałem, poznając różne kraje, kultury i języki. Do dziś mi to pozostało, zawodowo jak i prywatnie.

Jestem absolwentem AWF (Turystyka i Rekreacja). Otwarta głowa i uśmiech na twarzy, do tego pasja do opowiadania i ciągłego zdobywania nowej wiedzy - to moje atrybuty. Dobrze czuję się w północnej Europie, mam wielki sentyment do Bałkanów i Włoch, przemierzyłem z plecakiem kawałek Azji. Odwiedziłem blisko 50 krajów na czterech kontynentach i nie spocznę, dopóki moja stopa nie stanie na wszystkich siedmiu.

W podróży bardzo ważna jest dla mnie kuchnia, przez którą można wiele się dowiedzieć o lokalnej społeczności. Uwielbiam zajadać zupę pho w sajgońskich zaułkach, green curry na ulicach Bangkoku, czy american breakfast w jednym z dinerów przy Route 66.

Ostatnio sporo czasu spędzam w USA - kraju, gdzie ciekawe miasta pełne nowoczesnych drapaczy chmur kontrastują z niesamowitą naturą i wielkimi przestrzeniami! Najlepiej w formule Roadtrip przy akompaniamencie dobrej muzyki, bo jak śpiewał zespół Eagles Take it easy, take it easy. Don't let the sound of your own wheels drive you crazy.

Pojedź ze mną na wyprawę