Składniki na 4 porcje:
Pasta curry 30 g (żółta, czerwona lub zielona - w zależności od preferencji)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
kawałek trawy cytrynowej (można zastąpić suszoną)
1 cebula
1 papryka
1 średnia cukinia
1 brokuł (lub kalafior)
olej kokosowy
sok z limonki
cukier
sos rybny lub sos sojowy
sól i inne przyprawy do smaku
Przygotowanie:
1. Wszystko dokładnie myjemy, a następnie kroimy:
Czosnek, trawę cytrynową i imbir pokroić w małą kostkę.
Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić w duże kawałki. Cukinię obrać i pokroić w dużą kostkę.
Brokuł podzielić na małe różyczki
2. Podsmażamy:
Na dnie głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju kokosowego. Podsmażyć delikatnie czosnek, trawę cytrynową i imbir. Dorzucić cebulę, zarumienić. Dorzucić paprykę oraz cukinię, chwilę podsmażyć, dorzucić brokuł i smażyć jeszcze chwilę. Dodajemy pastę curry, mieszamy.
3. Gotujemy:
Dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy sokiem z limonki, trawą cytrynową (jeśli wcześniej jej nie daliśmy) i sosem rybnym lub sojowym. Gotujemy ok. 10 minut.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
wskazówki:
Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj więcej pasty curry.
Jeśli lubisz łagodne curry, dodaj cukier i trochę wody.
Do curry świetnie pasuje też tofu lub kurczak - przyrządź je na osobnej patelni i dodaj w ostatniej fazie.