.

WIETNAM ZE SMAKIEM

Drukuj stronę
15 dni
Wietnam
wielkość grupy: 6-12 osób
  • WIETNAM ZE SMAKIEM

    Niezwykła wycieczka do Wietnamu, z której wrócicie bogatsi o świetne przepisy na dania azjatyckie i umiejętności ich przyrządzenia. Zaczniemy od próbowania lokalnych przysmaków - zarówno w znanych restauracjach, jak i na ulicznych stoiskach. Gdy już rozsmakujemy się w kuchni wietnamskiej przystąpimy do akcji - lekcji gotowania. Odwiedzimy lokalny targ w poszukiwaniu najlepszych składników, aby następnie pod czujnym okiem fachowców nauczyć się gotować legendarne pho bo, przyrządzać rewelacyjne sajgonki, banh xeo czy bun thit nuong. Dodajcie do tego hektolitry świeżego soku z owoców, jedną z najlepszych kaw na świecie, egzotyczne owoce, przepiękną zatokę Bai Tu Long, klimatyczne Hoi An i tętniący życiem Sajgon - oto nasz przepis na udane wakacje!

    1 dzień

    Wylot

    Spotykamy się z pilotem wyprawy na lotnisku w Warszawie. Wylot.
    (Jeśli chcesz wylecieć z innego portu lotniczego, skontaktuj się z nami!)

    2 dzień

    PRZYLOT DO HANOI

    Przylot do stolicy Wietnamu - Hanoi. Wieczorny spacer po mieście - udamy się na odkrywanie smaków azjatyckich w jednej ze znanych restauracji stolicy.

    3 dzień

    HANOI: LEKCJA GOTOWANIA

    Nauczymy się wreszcie gotować Jak? Po wietnamsku. Najpierw udamy się na targ i zakupimy wszelkie potrzebne produkty. Następnie przystąpimy do gotowania i degustacji w renomowanej szkole gotowania. Zajmie nam to cały dzień!
    Wieczorem poszukamy jednodniowego piwa Bia Hoi w jednym z lokalnych barów Hanoi.

    4 dzień

    REJS PO ZATOCE BAI TU LONG: jaskinia Thien Canh Son, kajaki

    Jedziemy do portu w Halong City, skąd rozpoczynamy dwudniowy rejs po zatoce Bai Tu Long. Położona na północ od znanej zatoki Halong, Bai Tu Long jest równie malownicza, przy dużo mniejszej ilości odwiedzających. Po zaokrętowaniu ruszamy w kierunku widocznych na horyzoncie ostańców wapiennych, zajadając lunch. Zobaczymy ciekawą jaskinię Thien Canh Son, urozmaiconą przyrodę i przede wszystkim magiczne skały wystające ponad taflę wody. Chętni mogą skorzystać z kąpieli w morzu lub kajaków. Nocujemy w kajutach na łodzi.

    5 dzień

    REJS PO ZATOCE BAI TU LONG: pływająca wieś Vung Vien

    Po śniadaniu przesiądziemy się na bambusowe łodzie, którymi popłyniemy do wioski na wodzie Vung Vien.
    Podczas rejsu powrotnego do portu podziwiamy bajkową scenerię zatoki. Po południu powrót do Hanoi.

    6 dzień

    HUE: CYTADELA, GROBY CESARSKIE

    Rano przelot do Hue. Zwiedzanie cytadeli i malowniczo położonych kompleksów grobów cesarskich. Będzie też mnóstwo czasu na próbowanie kuchni centralnego Wietnamu, uznawanej za najbogatszą smakowo w całym kraju.

    7 dzień

    HUE: LEKCJA GOTOWANIA - HOI AN

    Rano lekcje gotowania w kulinarnej stolicy Wietnamu. Tego dnia nauczymy się gotować m.in bun bo hue - legendarną wietnamską zupkę. Posileni po południu przejedziemy z Hue do Hoi An jedną z najbardziej malowniczych dróg w tej części Azji. Wieczorny spacer po mieście w poszukiwaniu nowych smaków.

    8 dzień

    Hoi An: klimatyczny stary port kupiecki

    Zwiedzanie Hoi An, starego chińskiego portu obfitującego w ogromną ilość restauracji. Zajrzymy do światyń i domów kupieckich, zobaczymy też jedyny w swoim rodzaju kryty most japoński. Dla niestrudzonych wieczorem degustacja połączona z lekcją gotowania typowych potraw dla tej części Wietnamu (koszt ok. 20 USD).

    9 dzień

    HOI AN: relaks

    Relaks na pobliskich plażach lub spokojne spacery po mieście. Dla chętnych – wycieczka do ruin My Son (ok. 15 USD), przejażdżka rowerem pośród pól ryżowych (ok. 10 USD) lub street food tour pod opieką lokalnego przewodnika na motorach (ok. 70 USD).

    10 dzień

    HO CHI MINH CITY (SAJGON): street food tour

    Przelot do Sajgonu, zwiedzanie miasta. Wieczorem udamy się z lokalnymi przewodnikami na szaleńczy street food tour motorkami po mieście w poszukiwaniu ulicznych rarytasów. Może uda nam się skosztować grillowane jedwabniki, żabę curry, kaczy embrion czy przegrzebki...

    11 dzień

    SAJGON - TUNELE WIETKONGU

    Dla chętnych - zwiedzanie słynnych tuneli Cu Chi, w których ukrywali się żołnierze Viet Congu w czasie wojny (ok. 10 USD). Pozostali odkrywają uroki azjatyckiej metropolii - rajd po kawiarniach, świątyniach, stoiskach ze świeżymi sokami i lokalnych targach. Chętni mogą udać się na wieczorne odkrywanie tętniącej życiem dzielnicy backpackerskiej.

    12 dzień

    DELTA MEKONGU: rejs

    Wycieczka do delty Mekongu. Pływamy łodzią podglądając codzienne życie Wietnamczyków. Nocleg w hotelu lub bambusowych chatkach nad brzegiem Mekongu.

    13 dzień

    DELTA MEKONGU: pływający targ

    Drugiego dnia zwiedzamy pływający targ  w Can Tho. Wieczorem powrót do Sajgonu.

    14 dzień

    SAJGON

    Rano czas na zrobienie zakupów – w końcu będziecie potrzebować lokalnych przypraw, aby już w domu przyrządzić wszystkie poznane dania. Wieczorem ostatnie zajęcia z gotowania dla pilnych uczniów (dla chętnych, ok. 45 USD). Pozostali rozkoszują się drinkiem w barze na dachu jednego z licznych drapaczy chmur w Sajgonie.

    15 dzień

    POWRÓT

    Wylot i przylot do Polski. Pożegnanie z pilotem na lotnisku w Warszawie. Zakończenie wyprawy.

  • Wycieczka do ruin My Son

    Koszt około 15 USD

    Przejażdżka rowerem pośród pól ryżowych

    Koszt około 10 USD.

    Degustacja połączona z lekcją gotowania w Hoi An

    Koszt około 25 USD.

    Street food tour na motorach w Hoi An

    Koszt około 70 USD.

    Dodatkowe lekcje gotowania

    Koszt około 45 USD.

    Wycieczka do tuneli Cu Chi

    Koszt około 10 USD.

     

  • najlepsza dobra średnia niekorzystna
    • I
    • II
    • III
    • IV
    • V
    • VI
    • VII
    • VIII
    • IX
    • X
    • XI
    • XII
    Wietnam - Hanoi
    miesiąc - I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
    średnia maks. temp. °C 19 19 23 26 31 32 32 32 31 28 24 21
    średnia min. temp. °C 15 15 18 21 24 25 26 26 25 22 19 15
    dni z opadem - 14 17 22 18 18 18 19 18 14 11 9 9

     

    Wietnam - Sajgon
    miesiąc - I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
    średnia maks. temp. °C 31 32 33 33 33 31 31 31 31 30 30 30
    średnia min. temp. °C 22 22 24 26 26 25 25 25 24 24 23 22
    dni z opadem - 2 2 2 7 17 21 23 22 21 22 13 8

terminy i ceny

załóż rezerwację
CENA OBEJMUJE:
  • bilety lotnicze na trasie: Warszawa - Hanoi, Ho Chi Minh City ( Sajgon) - Warszawa

  • bilety lotnicze na trasie: Hanoi - Hue oraz Da Nang - Ho Chi Minh City

  • transfery z/na lotniska

  • 11 noclegów w hotelach w pokojach 2-os. z łazienkami

  • przejazd Hue - Hoi An

  • kolacja w restauracji (Hanoi), 3 lekcje gotowania (Hanoi, Hue, Hoi An) i street food tour w Sajgonie

  • wycieczki:

    • rejs po zatoce Bai Tu Long (2 dni z noclegiem na statku i wyżywieniem)

    • do Delty Mekongu (2 dni z noclegiem w hotelu lub homestay)

  • opiekę pilota Kiribati Club

  • ubezpieczenie Signal Iduna KL 30000 EUR i NNW 15000 PLN, bagaż podróżny 1000 PLN

  • zestaw podróżnika Kiribati Club:

    • koszulka klubowa

    • worek sportowy

    • etui na bilet

    • karta ubezpieczeniowa

CENA NIE OBEJMUJE:
  • biletów wstępu do miejsc wymienionych w programie; transportu lokalnego w miastach (taxi, ryksze itp.): ok. 70 USD

  • wyżywienia poza lekcjami gotowania: ok. 15-20 USD dziennie na osobę

  • atrakcji dla chętnych

  • wizy

  • obowiązkowej składki na turystyczny fundusz gwarancyjny: 13 PLN/os.

ZALICZKA: 1000 pln

Jeśli chcesz wylecieć z innego portu lotniczego w Europie, skontaktuj się z nami!

 

Podobne wycieczki

Zobacz także:

Wyprawy z pilotem

Wyprawy z pilotem

Wyjazdy indywidualne
Wyjazdy indywidualne

Wyjazdy indywidualne

Wyjazdy szyte na miarę

Wyjazdy szyte na miarę

Wyprawa - Dlaczego z nami?

Partnerzy:

Płatności:

Platności
x

Prawdziwe podróże

Wyjątkowe wyprawy, inspiracje
i promocje na Twojego maila.